Nepal

Nepal

Den 5 april 2015 gifte sig gotländska Sofia och nepalesiske Sundar i hans by Tholo Gaun i Nepal precis söder om staden Bhaktapur på en bergssluttning vid Himalaya. Klockan 11.42 lokal tid den 25 april 2015, ca tre veckor senare, inträffade en jordbävning och samma by totalförstördes. Den 12 maj inträffade en andra, nästan lika stor jordbävning och skräcken tog tag i folket i Nepal igen. Alla i byn överlevde dessa två jordbävningar och alla efterskalv, men husen är helt obeboeliga och idag bor hela byn i temporära skjul gjorda av plåttak, bambu och presenningar. Förödelsen är total för människorna i byn där många hade investerat hela sina besparingar i sina hem som nu är borta. 


Sundar och Sofia startade under den första jordbävningens första dag en insamling för att återuppbygga byn. De vill hjälpa sin familj och resten av byn att bygga upp sina hus och hem. Och framförallt genom att bygga hus av tegelsten, betong och armeringsjärn, som håller för jordbävningar. Under Norrlandalägret 2015 kom Sofia och Sundar för att berätta om byn och insamlingen som var årets Strandbanksprojekt. Lägret har nu samlat in ca 15000 kr som Sundar och Sofia tar med sig till Nepal för att påbörja arbetet med att återuppbygga husen och ge byborna i Tholo Gaun ett tryggt hem. 


Även en liten summa kan göra stor skillnad, till exempel kostar en tegelsten 1 krona. Vill du bidra med mer pengar kan du göra det via deras kontonummer på Länsförsäkringar: clearing 9023 konto 8329781 eller swisha till Sundars nummer 0700178445. Du kan även läsa mer på bloggen där de uppdaterar om läget i Nepal och berättar om återuppbyggandet av byn: saveward5.wordpress.com, eller Facebook på sidan Rädda Tholo Gaun – vår by i Nepal.