Frågor och svar

Funderar du på att bli ledare?

Kul! Du kommer lära för livet. Här får du veta lite om hur det är att vara ledare på Norrlandalägret och vad det kan ge dig.

Frågor och svar om att vara ledare


Vem kan bli ledare? Alla som vill får testa att bli ledare. Vi har ingen bestämd nedre åldersgräns men de flesta har fyllt 18 år. Det krävs inga särskilda förkunskaper utan bara en vilja att ta ansvar för barn en sommarvecka.


Vad gör man som ledare? Som ledare har du tillsammans med andra ledare ansvar för en grupp barn under lägerveckan. Tillsammans planerar ni för de olika aktiviteterna barnen gör under lägret. Du är en viktig vuxen som får leka, trösta, skratta och leda barnen genom dagarnas olika aktiviteter.


Finns det olika slags ledare? Ledarna delas upp mellan de olika byarna. Byarna är uppdelade efter barnens ålder. Det finns fyra olika byar; GG (för de som gått ut årskurs 1-3), juniorbyarna (för de som gått ut årskurs 4-7) och UG (för de som gått ut årskurs 8 och till de är ca 17-18 år). Som ledare kan man också arbeta i köket m.m.


Hur är det att vara ledare? Det är intensivt, kul och ibland tålamodskrävande. I varje by finns det flera ledare som man delar ansvaret med.


Hur bor man som ledare? De allra flesta bor i tält i någon av byarna. Några bor i stugor i närheten.


Måste man vara med hela veckan? Det bästa är om man är med hela veckan, men vi strävar efter att vara flexibla så kan du inte vara med hela tiden, går det att ordna. Du kan t.ex. vara GG-ledare torsdag-söndag.


Får man betalt som ledare? Nej. Alla som arbetar på lägret gör det ideellt. Ledarna betalar ungefär halva lägeravgiften (motsvarande matkostnad), jämfört med vad barnen betalar.


Måste man vara kristen? Lägret vilar på en kristen värdegrund men det finns inga krav på att vare sig barn eller ledare behöver vara troende. Alla är såklart välkomna.


Kan ledare ta med sig sina barn på lägret? Ja, många ledare har med egna barn. Om barnen är för små att vara med i någon av byarna anpassar vi ledaransvaret efter det.


Hur anmäler jag intresse för att bli ledare? Du mailar till lägercheferna på lagerchef@norrlandalagret.se